Circular 34
Barcelona, a 25 de juliol de 2023.
Apreciats Clients,
Amb la present circular els informem de les novetats sobre Ordre ISM/835/2023, de 20 de juliol, per la qual es regula la situació assimilada a la d’alta en el sistema de la Seguretat Social de les persones treballadores desplaçades a l’estranger al servei d’empreses que exerceixen les seves activitats en territori espanyol.
La norma defineix als desplaçats com els treballadors emprats a Espanya d’una empresa que exerceix les seves activitats en territori espanyol i són enviats per aquesta a un altre país amb la finalitat de fer un treball assalariat per compte d’aquesta empresa.
En el seu article 3, contempla els supòsits de situació assimilada a la d’alta:
1) El desplaçament de treballadors a un país en el qual no resulti aplicable cap instrument internacional en matèria de coordinació dels sistemes de Seguretat Social (art. 3.a) o en el qual, fins i tot, sent aplicable un instrument internacional, tals treballadors no estiguin inclosos dins del seu àmbit d’aplicació subjectiu (art. 3.b).
Es consideraran en situació assimilada a la d’alta en el règim de la Seguretat Social en el qual estiguessin enquadrats, continuant l’obligació de cotitzar, tant per part de l’empresa com dels treballadors desplaçats, mentre aquests romanguin al país de destinació i es mantingui la relació laboral amb l’empresa Espanyola.
L’empresa haurà de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social el desplaçament dels treballadors amb anterioritat al seu inici.
L’acció protectora corresponent a aquest supòsit comprendrà els subsidis per incapacitat temporal derivada de contingències comunes o professionals, naixement i cura de menor, exercici corresponsable de la cura de lactant, risc durant l’embaràs, risc durant la lactància natural i cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu, a més de les pensions contributives d’incapacitat permanent i mort i supervivència derivades de contingències comunes o professionals i la pensió contributiva de jubilació, amb l’extensió i l’abast previstos en la normativa aplicable al règim de la Seguretat Social en el qual estiguessin enquadrats.
2) El desplaçament de treballadors a un país en el qual resulti aplicable un instrument internacional en matèria de coordinació dels sistemes de Seguretat Social que prevegi l’aplicació de la legislació de Seguretat Social del país d’origen durant aquest desplaçament, una vegada esgotat el període màxim de durada previst per al desplaçament, incloses les pròrrogues que s’haguessin autoritzat, en cas que aquestes es contemplin en el respectiu instrument internacional (art. 3.c) o quan l’instrument internacional en matèria de coordinació dels sistemes de Seguretat Social no prevegi la figura del desplaçament de treballadors per les seves empreses al territori de l’altra part (art. 3.d).
Els treballadors desplaçats a l’estranger per les seves empreses per a treballar per compte d’aquestes podran continuar subjectes voluntàriament a la legislació espanyola una vegada esgotat el període màxim de desplaçament previst en el respectiu instrument internacional, incloses les pròrrogues que s’haguessin autoritzat, si estiguessin previstes en aquest instrument.
L’empresa, previ acord amb aquests treballadors, podrà sol·licitar a la Tresoreria General de la Seguretat Social que aquells continuïn subjectes a la legislació espanyola de Seguretat Social, en situació assimilada a la d’alta en el règim de la Seguretat Social en el qual estiguessin enquadrats, amb els següents efectes:
- Si la sol·licitud es presenta amb anterioritat a la data en què finalitzin els períodes de desplaçament prèviament referits i fins a l’últim dia del mes següent al d’aquesta data, la situació assimilada a la d’alta començarà a partir de l’endemà d’aquell en què finalitzi el període de desplaçament anterior.
- Si la sol·licitud es presenta fora del termini assenyalat anteriorment, la situació assimilada a la d’alta començarà a partir del dia de presentació de la sol·licitud.
Els treballadors i les empreses hauran de formalitzar per escrit, de manera conjunta i en el model oficial, un acord per a l’aplicació de la legislació espanyola en matèria de Seguretat Social, amb independència de l’aplicació obligatòria, així mateix, de la legislació en aquesta matèria del país en el qual es trobin desplaçats que, si escau, pogués procedir.
Les empreses estaran obligades, en tot cas, a posar a la disposició de la Tresoreria General de la Seguretat Social aquest acord juntament amb la sol·licitud, en model oficial.
L’acció protectora en aquest cas comprendrà les pensions contributives d’incapacitat permanent i mort i supervivència derivades de contingències comunes i la pensió contributiva de jubilació, amb l’extensió i l’abast previstos en la normativa aplicable al règim de la Seguretat Social en el qual estiguessin enquadrats.
Les situacions assimilades a la d’alta prèviament indicades es mantindran exclusivament durant el període de desplaçament que tingui origen en la contractació formalitzada a Espanya, fins i tot si el treballador canvia de país de destinació, sempre que en aquest últim concorrin les condicions establertes en els articles 3.a, 3.b o 3.d de la norma.
Qualsevol nova contractació que es formalitzi fora d’Espanya comportarà l’extinció de la situació assimilada a la d’alta. No obstant això, no es considerarà nova contractació, la signatura d’aquells contractes que se subscriguin al país de destinació als exclusius efectes del compliment dels requeriments de la legislació local, sempre que el contracte amb l’empresa d’origen es mantingui en vigor al mateix temps, la relació laboral amb aquesta empresa prevalgui en tot moment sobre la relació amb l’empresa local i continuïn concorrent les condicions de l’article 3.
La norma també regula la informació que ha de ser comunicada per les empreses a la Tresoreria General de la Seguretat Social.
L’ordre entra en vigor el dia primer del quart mes següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat i estableix un règim transitori:
- Les empreses que comptin amb treballadors en la situació de l’article 3.b hauran de comunicar aquest desplaçament a la Tresoreria General de la Seguretat Social, en el termini de sis mesos comptats des de l’entrada en vigor.
- Les empreses que comptin amb persones treballadores desplaçades a l’estranger que, en la data d’entrada en vigor d’aquesta ordre, es trobin en alguna de les situacions contemplades en els articles 3.c i 3.d podran, previ acord amb les persones afectades, sol·licitar la vinculació voluntària de les mateixes a la Seguridad Social Española.
- La norma no originarà cap dret per a un període anterior a la data de la seva aplicació.
DEP. LABORAL
Leave a Reply