CIRCULAR 3/2019

Apreciats clients,

Us fem a mans la següent nota informativa, per informar-vos que el passat 15 de maig, va entrer en vigor el Decret llei 8/2019, de 14 de maig, de modificació de la Llei 6/2017, del 9 de maig, de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques (DOGC núm. 7876, de 16.05.2019).

La principal novetat és que el nou decret regula el termini de presentació de l’autoliquidació de l’impost, que s’estableix de l’1 al 30 de juny de cada any, amb l’excepció dels tres anys ja meritats (2017, 2018 i 2019), que s’hauran de liquidar, de manera extraordinària, entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre d’enguany. La presentació de l’autoliquidació s’haurà de fer per via telemàtica, a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya.

L’impost, grava determinats béns no productius (no associats a l’activitat econòmica) i alguns drets que recauen sobre aquests béns, que tenen com a titular les empreses però que en realitat s’utilitzen per a activitats particulars, com ara béns immobles (habitatge habitual, segones residències, etc.); cotxes i vehicles de potència de més de 200 cavalls; embarcacions de lleure (vaixells, iots, etc.); aeronaus (avions privats, helicòpters, etc.); i objectes d’art, antiguitats i joies.

Queden exclosos de tributació els béns immobles de les fundacions, les organitzacions no governamentals i, en general, de les entitats sense afany de lucre, sempre que es destinin de forma exclusiva a les seves finalitats pròpies no lucratives.

Aquest impost té una finalitat extrafiscal perquè persegueix incentivar que s’adeqüi la titularitat jurídica dels béns no productius a la seva titularitat real. D’aquesta manera, es vol aconseguir una redistribució de la renda i, al mateix temps, lluitar contra el frau fiscal, ja que s’evitaran pràctiques d’elusió fiscal com és el fet d’incorporar patrimoni personal a estructures societàries.

Desconeixem l’abast que tindrà la imposició d’un nou impost, però entenem que la nostra obligació es posar-ho en el vostre coneixement, recordant-vos novament, que la liquidació es produirà per aquest exercici, entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre de 2019.

Salutacions cordials,

Leave a Reply